‘Een mooi excuus om meer kroketten te eten’

Nederland viert op woensdag 9 oktober voor de zesde keer Nationale Krokettendag. Verschillende krokettenmakers staan stil bij de dag die ooit begon met het Krokettenboek van Johannes van Dam.

De Nationale Krokettendag is op 9 oktober 2014 in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Op die dag verscheen ‘het Krokettenboek’ van restaurantrecensent Johannes van Dam, die in 2013 overleed. Sinds die dag is het op 9 oktober, de verjaardag van Johannes van Dam, Nationale Krokettendag.

In een interview in het Parool lazen wij: Een kroket is heus niet zo ongezond, zegt Jeroen Maaskant (51), bedrijfsarts en kroketfan. Hij spreekt vandaag tijdens Nationale Krokettendag.

Elke dag een kroketje moet kunnen?

“An apple a day keeps the doctor away, zeggen ze. Ik zou daaraan willen toevoegen: daar mag best een kroket per week bij. Nu worden er in Nederland 300 miljoen kroketten per jaar gegeten. Dat is op 17 miljoen Nederlanders zo’n 17 kroketten per jaar. Dat aantal mag dus nog best omhoog.”

Want een kroket is zo ongezond nog niet?

“In een kroket zitten bepaalde stoffen die wij in het leven nodig hebben. In de roux zit het essentiële aminozuur tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies. Dat is een mooi excuus om meer kroketten te eten.”

Hoe zat dat ook alweer met het broodje kaas?

“De grap is dat een broodje kaas meer calorieën bevat dan een broodje kroket. Een goed gefrituurde kroket is van binnen namelijk helemaal niet vet.”

Kroketten zijn er naast de bekende vlees- en goulash variant, tegenwoordig ook als vega variant. Probeer deze ook eens!