Lamsbout met rozemarijn, knoflook, mosterd & gratin
Prep Time
30 min
Cook Time
1 uur 25 min
Total Time
1 uur 55 min
 

Een overheerlijke lamsbout met aardappelgratins met tijm en rozemarijn. Een mooi recept ook voor de feestdagen!

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Mediterranean, Nederlands
Keyword: Lamsbout met Aviko aardappelgratins
Servings: 4 personen
Calories: 1325 kcal
Author: Aviko
Ingredienten
  • 2 verpakkingen Aviko Aardappel Gratins tijm en rozemarijn
  • 1,5 kg lamsbout ontbeend en opgebonden
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 50 gram roomboter
  • 400 gram sperziebonen
  • 1/2 wortel in dunne plakjes
  • 150 gram geraspte gruyère
  • 2 el grove mosterd
  • 4 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot gesnipperd
  • nootmuskaat
  • 1-2 tl natuurazijn
Bereidingswijze
  1. Verdeel 25 gram boter in vlokjes over het vlees en rooster de lamsbout 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Kook ondertussen de sperziebonen in water met zout in 6 minuten beetgaar. Laat de sperziebonen in een zeef uitlekken en afkoelen; leg ze eventueel in ijswater zodat ze niet doorgaren.

  2. Zet de gratins op de bakplaat. Verdeel de plakjes wortel erover en bestrooi met de kaas en peper naar smaak.

  3. Neem de lamsbout uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220 ºC. Schuif de gratins in de oven en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.

  4. Meng voor de lak de mosterd met de honing. Bestrijk de lamsbout ermee. Schuif de lamsbout erbij in de oven en bak nog 10-15 minuten. Laat het vlees dan uit de oven onder aluminiumfolie rusten.

  5. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de sjalot 1 minuut. Voeg de sperziebonen met 25 gram roomboter toe en smoor de groente 5 minuten. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Sprenkel de azijn erover en schep om.

  6. Leg de lamsbout op een plank. Zet er de gratins bij. Snijd het vlees in mooie plakken en serveer met de sperziebonen.

  7. Tip: de lamsbout kan ook op de barbecue (met deksel) bereid worden.