Een overheerlijke lamsbout met aardappelgratins met tijm en rozemarijn. Een mooi recept ook voor de feestdagen!
- 2 verpakkingen Aviko Aardappel Gratins tijm en rozemarijn
- 1,5 kg lamsbout ontbeend en opgebonden
- 2 tenen knoflook in dunne plakjes
- 2 takjes rozemarijn
- 50 gram roomboter
- 400 gram sperziebonen
- 1/2 wortel in dunne plakjes
- 150 gram geraspte gruyère
- 2 el grove mosterd
- 4 el honing
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot gesnipperd
- nootmuskaat
- 1-2 tl natuurazijn
-
Verdeel 25 gram boter in vlokjes over het vlees en rooster de lamsbout 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Kook ondertussen de sperziebonen in water met zout in 6 minuten beetgaar. Laat de sperziebonen in een zeef uitlekken en afkoelen; leg ze eventueel in ijswater zodat ze niet doorgaren.
-
Zet de gratins op de bakplaat. Verdeel de plakjes wortel erover en bestrooi met de kaas en peper naar smaak.
-
Neem de lamsbout uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220 ºC. Schuif de gratins in de oven en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
-
Meng voor de lak de mosterd met de honing. Bestrijk de lamsbout ermee. Schuif de lamsbout erbij in de oven en bak nog 10-15 minuten. Laat het vlees dan uit de oven onder aluminiumfolie rusten.
-
Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de sjalot 1 minuut. Voeg de sperziebonen met 25 gram roomboter toe en smoor de groente 5 minuten. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Sprenkel de azijn erover en schep om.
-
Leg de lamsbout op een plank. Zet er de gratins bij. Snijd het vlees in mooie plakken en serveer met de sperziebonen.
-
Tip: de lamsbout kan ook op de barbecue (met deksel) bereid worden.