Je eet vast weleens fruit uit de vriezer, en je moet je vast een keer tijdens het pakken van zo’n ijskoud kartonnen doosje hebben gedacht: mais pourquoi, waarom is dit eigenlijk de helft goedkoper dan vers fruit? Niet omdat vers fruit gezonder is, want goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Anders, maar toch hetzelfde
In het onderzoek zijn wetenschappers twee jaar lang bezig geweest met het analyseren van de voedingswaarde van verschillende soorten fruit en groente uit de vriezer. Deze werden vergeleken met de voedingswaarde van vers fruit. Over het algemeen waren de voedingswaarden van het verse en bevroren fruit gelijk aan elkaar. Maar wat bleek? Er waren zelfs voorbeelden te vinden waarbij het fruit uit de vriezer meer vitamines
Deze twee fruitsoorten kunnen ingevroren zelfs gezonder zijn
Aardbeien uit de vriezer bevatten 36% meer bètacaroteen dan verse aardbeien. Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt een rol als antioxidant. Verder beschermt het de huid tegen UV-schade.
Een ander voorbeeld waarbij de bevroren variant betere voedingswaarde bleek te hebben dan het verse fruit, zijn blauwe bessen. Bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.
En dat komt hierdoor
Hoe kan het nou dat de diepvries variant soms zelfs gezonder is dan het verse fruit? Dat komt omdat vers fruit minder vers is dan bevroren fruit. Klinkt onlogisch, maar eigenlijk is het simpel. Het verse fruit moet worden geplukt, gewassen, verpakt en naar de winkel vervoerd worden. Vervolgens ligt het daar ook nog een tijd in het schap voordat het in jouw fruitschaal eindigt. Tijdens dit proces gaan er door bepaalde enzymen die fruit produceren voedingswaarden verloren. Fruit bestemd voor de diepvries kan direct na het plukken worden ingevroren. Het invriezen van fruit stopt dit proces van het afbreken van voedingswaarden, wat positieve gevolgen heeft voor de vitamines en mineralen bevatten dan de verse variant.
Sinds jaar en dag
Voedsel invriezen gebeurde al in de prehistorie op plekken met een koud winterklimaat. Vroeger werden speciale kelders gebruikt om ijsblokken die in de winter uit vijvers en meren werden gezaagd op te slaan in de zomer. Zo bleven de kelders koel genoeg voor opslag van levensmiddelen. Pas in de 20e eeuw werd de vriezer zoals we hem nu kennen uitgevonden. Vanaf dat moment kan de consument thuis zijn fruit invriezen.
Je weet nu dat het qua voedingswaarde weinig verschil maakt of je fruit uit de diepvries komt. Het grote voordeel is dat diepvriesproducten goedkoper zijn dan verse. Ook zijn alle soorten fruit in de diepvries het hele jaar verkrijgbaar, terwijl vers fruit seizoensgebonden is. Een laatste fijne bijkomstigheid is dat je fruit in de vriezer bijna een jaar lang kan bewaren terwijl het fruit in je fruitschaal na een week verpieterd is.
De smaak en structuur van het fruit verandert natuurlijk wel door het in te vriezen; hier wint vers het toch van de diepvries. Bevroren fruit is een geschikte optie wanneer je snel een gezonde smoothie op tafel wilt hebben!