Sporter en personal trainer Kristopher Butler:
“Eten is je medicijn. Daar moet je serieus mee omgaan”

De Canadees Kristopher Michael Butler woont ruim 10 jaar in Nederland. Hij is docent vechtsport, personal trainer, schrijver en ondernemer (www.123abetterme.nl).

Zijn sporten: krijgerkunsten en krachttraining, maar voor klimmen, rennen en zwemmen loopt hij ook warm.

Wat betekent gezondheid voor jou?

“Gezondheid is voor mij het vermogen om het uiterste uit mezelf en mijn dag te kunnen halen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Gezond blijven is een persoonlijk verhaal, het hangt van zoveel af. Genetische afkomst, lifestyle, beweging, voeding, hormonale huishouding, omgaan met stress, het wel of niet hebben van gezonde vrienden, familie of een liefdesrelatie. Medicijngebruik en blootstelling aan gifstoffen spelen ook een rol. Ik probeer goed naar mijn lichaam te luisteren, volg wat voor mij in de praktijk het beste werkt. Dat combineer ik met nieuwe inzichten, bijvoorbeeld uit wetenschappelijk onderzoek.”

Wat heb je er voor over?

“Alles. Dat betekent niet dat je mij nooit bewust ziet genieten van een minder gezond maar lekker toetje. Genieten hoort ook bij het leven.”

Maak je tijd vrij om een gezonde maaltijd te bereiden?

“Jazeker! Ik kook meerdere maaltijden tegelijk om mee te nemen en/of in de vriezer te bewaren. Zo bereid ik bijvoorbeeld een kilo kip, vlees of vis en vries deze in porties in. Op een later moment combineer ik ze met groenten en gezonde vetten.”

Ik eet voornamelijk vlees, vis, kip, groenten, noten, fruit, bessen en soms volkoren rijst, pasta of brood. Het laatste eet ik apart of met groente.”

Gebruik je vaak producten uit de vriezer en wat is favoriet?

“Ja, groenten, fruit, bessen en soorten vis, kip of vlees. Het is een goede keuze. Sommige producten zijn, afhankelijk van het invriesproces, zelfs verser dan vers! Ik kies niet voor vers kant-en-klaar, vanwege de conserveringsmiddelen en anderen toevoegingen. Ik beperk me liever tot het eetpatroon van de oermens. Dat leer ik mijn klanten ook … met geweldige resultaten!”

Zondig je wel eens?

”Ja, ik geniet ook af en toe van een toetje, vaak is dat ijs.”

Wat is volgens jou de invloed van gezond eten op welzijn en fitheid?

“Voeding heeft alles te maken met welzijn, fitheid en zelfs mentaal vermogen. Het is één van de belangrijkste lessen die ik mijn klanten in mijn praktijk leer. Wat, wanneer, hoe en welke dingen we eten, maken hét verschil in gezondheid en prestaties! Onderzoek heeft aangetoond dat voeding voor 70% tot 80% verantwoordelijk is voor hoe we eruit zien en we ons voelen! Eten is je medicijn. Daar moet je serieus mee omgaan.”

Favoriete gerecht?

“BBQ! Zowel vis, vlees, kip als groente!”