Susanne Hofmann, voedingsdeskundige uit Duitsland.

Niet alleen in Nederland worden gemak, smaak en gezondheid uit de vriezer steeds meer gewaardeerd, ook onze oosterburen koken graag uit de vriezer. Susanne Hofmann werkt bij het Duitse Tiefkühlinstitut, hét platform voor de Duitse branche waarbij zo’n 180 levensmiddelenproducenten zijn aangesloten. Belangrijk speerpunt is het geven van voorlichting aan consumenten, bijvoorbeeld over de gezondheidsaspecten, de voordelen en het gemak van koken uit de vriezer.

Met andere woorden: ze verdienen ‘n gezondheidsbonus. Vitaminen en mineralen blijven optimaal bewaard, we hebben het hier dus over pure versheid op voorraad.”

Tijdswinst in de keuken is volgens Susanne Hofmann een ander groot voordeel van koken uit de vriezer. “Je spaart enorm veel tijd omdat de producten al voorbereid en soms zelfs kant-en-klaar zijn. Groenten hoef je bijvoorbeeld niet meer te wassen.”

‘Verser dan vers’ is één van de claims die zowel door het VriesVers Platform als het Tiefkühlinstitut worden gehanteerd. Maar hoe zit dat dan? Het antwoord op die vraag is te gecompliceerd om in één zin te vatten, weet ook Susanne Hofmann. “Diepvriesproducten worden op het beste moment, dus direct na de oogst, vangst of slacht bewerkt en diepgevroren. Door deze ‘koudeslaap’ behouden ze hun verse status. De techniek om producten razendsnel te bewerken en in te vriezen heeft zich enorm ontwikkeld. Belangrijk voordeel van diepgevroren verse producten is dat ze natuurlijk zijn. Conserveringsmiddelen of andere chemische toevoegingen zijn niet nodig. Bovendien is dankzij de strenge controle bij het bewerkings- en invriesproces, sprake van optimale hygiënische kwaliteit. Al deze zaken maken dat Vriesvers het vaak wint van ‘vers’.”

Ook Susanne Hofmann weet dat er in veel gezinnen nogal wat levensmiddelen in de kliko verdwijnen omdat ze na een paar dagen koelkast smaak en structuur verliezen. In Duitsland werd er onderzoek naar gedaan. “We hebben 1500 huishoudens ondervraagd. Ruim 90% van de deelnemers gaf toe regelmatig verse levensmiddelen weg te gooien. In slechts 29% van de gevallen gebeurde dat sporadisch met producten uit de vriezer.”
De populariteit van VriesVerse producten neemt toe in Duitsland. Sterker nog: het diepvriesassortiment mag zich tot explosief stijgende markt bij onze buren rekenen. In 2010 werd per hoofd van de bevolking 40,2 kilogram VriesVers genuttigd. Favoriet waren gebakproducten, groenten, kant-en-klare producten, vis en pizza’s.
Susanne Hofmann: “Trend is dat in de Duitse keuken steeds vaker naar gemak (kant-en-klaar) en Clean Labelproducten wordt gegrepen. Ook regionale producten en portieverpakkingen verschijnen met grotere regelmaat op tafel. Duurzaamheid is hot.”

Het VriesVers Platform werkt sinds 2011 samen met het Deutsche Tiefkühlinstitut. Samen delen zij kennis over VriesVers om zo de branche verder te professionaliseren.